Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Boszorkány üst

2010.03.18

Boszorkány üst:

Boszorkányt el sem lehet képzelni üst nélkül. Az ősi főzőedény szinte egybeolvadt a mágia és a titokzatosság fogalmával. Az üst a tartály, amelyben végbemegy a varázslatos átalakulás; a szent Grál, a szentség forrása, az őseredeti teremtés tengere.
A wicca vallás az üstöt az Istennő jelképének, a termékenység és a nőiség foglalatának tekinti. Egyúttal a víz elem, az újjászületés, a halhatatlanság és az ihlet szimbóluma. A kelta mondavilágból fennmaradt történet szerint Cerridwen üstje erőteljes hatással volt a korabeli wiccákra.
A szertartásokban gyakran jut központi szerep az üstnek. A tavaszi ceremóniákon általában friss vízzel és virágokkal töltik meg; a téli szertartásokon sokszor külön tüzet raknak az Üstben, így jelenítik meg a visszatérő meleget és fényt (az Istent), amely az üstből (az Istennőtől) ered. E szokás a mezőgazdasági kultúrák mítoszaiból származik, amelyek szerint az Isten télen születik, nyáron lép érett korba és ősszel, az utolsó betakarítást követően meghal.

Ideális esetben az üst vasból készül, három lábon áll, legszélesebb részénél szűkebb a szája. Manapság nehéz megfelelő üstöt találni, főleg a kisebbekből van hiány, de nem teljesen reménytelen a keresés! A katalógus-áruházak némelyike kínál megfelelőt, de ritkán. A beszerzési források felkutatása leleményességet és kitartást igényel.
Az üstök mérete változatos. A kicsi, tíz-húsz centiméteres átmérőjűtől a méteres öblű monstrumokig mindenfélét lelhetünk. Jómagam sokfélét összegyűjtöttem már, köztük egy régi példányt, amelyet szigorúan fenntartok rituális célokra.
Az üstöt néha a kristálygömbhöz hasonlóan hasznosítjuk: vízzel töltjük meg, azután belenézünk éjfekete sötétjébe. Máskor főzésre használjuk, ebben forraljuk fel hírhedt főzeteinket. Mindenesetre már most ajánlatos megjegyezni, kitartó türelem és hozzáértés kell a megfelelő tűz ébrentartásához és a főzetek elkészítéséhez a nagyobb üst használatakor. Ma a legtöbb wicca inkább tűzhelyen, fazékkal dolgozik.
Scott Cunningham: Wicca

11 cm átmérőjű, háromlábú öntöttvas üst “három Hold” dombornyomással

16 cm átmérőjű, háromlábú öntöttvas üst “három Hold” dombornyomással

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.