Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Férfiak a tükör előtt

2009.03.26

Férfiak a tükör előtt

Az uraknak éppúgy szükségük van bőrápolásra, mint a hölgyeknek. Sőt a nemi különbségek miatt még inkább hajlamos bőrük a fokozott zsírosodásra és mitesszeresedésre. Nekünk - anyáknak, lányoknak, kedveseknek, testvéreknek - kell ránevelnünk, hogy ők is kiaknázzák a kozmetikai ipar nyújtotta lehetőségeket.

 

A férfi akkor is jó, ha egy fokkal szebb az ördögnél? Éppen az ápolatlanság az, ami leronthatja az érvényesülési hajszában az esélyeket. Ha az állásinterjúk statisztikáit nézzük, már megdőlni látszik ez a nézet. Napjaink munkaerő-piaci versenye megköveteli az erősebbik nem képviselőitől az „öltöny-nyakkendő” típusú viseletet. Vajon, hol a határ? – tehetnénk fel a kérdést. Talán valahol a szempillaspirál és a hidratáló krémek között félúton.

 

Az erősebbik nem brit képviselői szerint a test- és főleg a bőrápolás nem ér annyit, hogy az ember időt és energiát pazaroljon rá. Ötven százalékuk a reggeli szépítkezésre legfeljebb negyedórát fordít, éppen annyit, hogy indulásra készen legyenek – derült ki az angol Mintel marketing csoport kutatásából. Ezzel szemben az olasz pasiknak – nagyjából az ókor óta – több mint fele ápolja különböző kozmetikumokkal bőrét, a dezodoron, a borotvahabon és az arcszeszen kívül. Sajnos hazai felmérés nincs e témában, de nem tévedhetünk nagyot, ha azt állítjuk, magyar férfitársaik hasonlóan gondolkodnak. Pedig éppen ideje lenne belátni, hogy nem feminin dolog a szépségápolás, nem nőies a tusoláson túli fürdőszoba-lét.

 


A különbség a hormonokban van

 

A teremtés koronáinak szervezetében nagyobb arányban van androgén hormon, ami felelős a durvább, zsírosabb és tág pórusú bőrért, a fokozott izzadásért valamint a szőrösödésért. Mindezek ellenére ugyanazokat a kezeléseket kell alkalmazni mindkét nemnél, csak az nem mindegy, melyiket hol.

 

Tizenéves fiúk lélekrontója a pattanásos, mitesszeres bőr, ez lányokat egyébként valamivel kevésbé sújtja. Azonban a serdülőkorral nem tűnik el a probléma életükből: nagyjából minden századik negyvenesnek állandóan, és harminc-harmincöt év körül is elég sűrűn jönnek ki dudorok betegségektől, stressztől, a bőr állandó zsírosságától


Az akné, vagyis a pattanás

 

 

 

Sokszor az arcon, de a fej más részein, a nyakon és a törzsön is mutatkozhat. A pattanások a bőrfelszínből kiemelkednek, kipirosodnak, nemegyszer gennyesek is. Akkor keletkezik, amikor a szőrtüszők körüli pórusokat eltömíti a faggyú jó alapot adva a baktériumoknak. A gyulladás egyenlő ez utóbbiak elszaporodásával.

 

Jelentkezésekor a bőrt meg kell tisztítani, a kórokozót megfékezni, érdemes továbbá méregtelenítő kúrát végezni. Ha gyaníthatóan a kiadós stressz áll a háttérben, állítsuk helyre energiaegyensúlyunkat, legalább annyi pihenéssel, ameddig az idegőrlés tartott. Bár tudjuk, hogy ennek kivitelezése lehetetlen, legalább próbáljuk meg. Ez éppúgy egészségünk érdeke is, mint bőrünké - a kettő egyébként is összefügg.

 

A tisztítást pedig semmiképpen se az otthoni nyomkodással kezdje: irány a szakember. Ellenkező esetben elfertőződhet csúnya hegeket hagyva maga után.

 

Néhány tipp

  • Használjon bőrkímélő szappant, főként, ha bőre száraz és/ vagy könnyen hámlik.
  • A lágyítószerek hajlamosak eltömíteni a pórusokat, és hatásukra kis mitesszerek jelennek meg. Hidratálók közül kerülje a lágyítószer-alapúakat.
  • A bőrgyulladás egyik formája, az ekcéma is elég gyakran jelentkezik. Használjon ellene víz- és glicerinalapú készítményt.
  • Érzékeny bőr esetén, ne krémezze bőrét zsírral dúsított ápolószerekkel.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

www.kiralylany.eoldal.hu

(Reni, 2011.04.21 17:58)

te kozmetikus vagy? :)