Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bűbáj és varázslat a macskák életében

2010.02.20

Bűbáj, varázslat:

A macskákról pozitív és negatív babonát egyaránt szép számmal lehet találni. A középkorra tehetõ a legtöbb macskaellenes hiedelem megszületése. Példaként álljon itt néhány: Ha belerúgsz egy macskába, reumát kapsz. Ha elveszel egyet a macska kilenc életéből, szellem kísért majd egész életedben. Ha vízbe fojtasz egy macskát, az ördög bosszút áll érte. (Tanulság: Nem szabad bántani őket. :-)

A fekete macska megkülönböztetett figyelmet élvez a babonások körében. Sokan baljós előjelet vélnek benne felfedezni, sőt, néhányan azt tartják, rontó szeme van. Mások viszont szerencsehozónak tulajdonítják. Állításuk szerint, ha valaki egy teljesen fekete macskában talál egy fehér szõrszálat, és azt sikerül úgy kitépnie, hogy megússza karmolás nélkül, akkor nagy gazdagság, a szerelemben pedig szerencse vár rá. (Azért ezt sem muszáj olyan komolyan venni! :-)

A középkori hiedelmek szerint a macska varázslatot űzö lény, sötét erõk szövetségese, aki látja a szellemeket és kiszívja az alvók lélegzetét. Az angol tengerészek viszont egyenesen a szerencse zálogának tartották főleg a fekete macskákat. Minden valamire való hajón voltak macskák, akiket - némi gyakorlati okból - nagy becsben tartottak. Hajótöréskor is elsõként a macskákat mentették.

Amerika egyes hegyvidéki részein máig él a babona, mely szerint a macska tudja eldönteni, hogy egy lány férjhez menjen-e vagy sem. Először kitép három szőrszálat a macskából, majd papírba csomagolja és a küszöb alá teszi. Ha másnap reggel a szőrszálak Y alakba rendeződnek (yes), akkor a válasz igen. Ha viszont N alakba (no), akkor a válasz nem.

Sokan tulajdonítottak és tulajdonítanak ma is gyógyító erőt a macskáknak. Azon kívül, hogy a népi orvoslásban felhasználták a macska szőrét, karmait és egyéb részeit, voltak macskabarátabb módjai is az állat segítségével való gyógyításnak: Oroszország egyes vidékein élt például az a hiedelem, hogy a macska - fõként a fekete - megvéd a betegségektõl. Ha valakinek árpa nõ a szemén és azt egy fekete cica farka végigsimítja, az árpa rögtön elmúlik. A háromszínű cicák farkának érintése pedig a szemölcs elleni hatásos gyógyszer. És ha egy macska eltüsszenti magát, azt rögtön az egészségére kell kívánni, így az ember mindörökre megszabadulhat a fogfájástól.

A macska idõjósló képességét évszázados népi megfigyelések igazolják. Ha például a cica odaül a kályhához, hideg idõ várható. A Dunántúlon azt tartják, ha Zsófia napján (május 15. és szeptember 17.) a meleget keresi, hidegre fordul az idõ. A cseremiszek nagy hideget vártak olyankor, ha a macska a kemencére ül és ott is marad. Ha pedig álmos és nem vadászik, esõ várható. Tartós esőre lehet számítani, ha a macska hosszasan tisztálkodik.

Az álmos könyvek is különös figyelmet szentelnek nekik: Macskával álmodni figyelmetlenséget jelent. Ha karmol, haragos kezek közül menekülsz. A fiatal cica azt jelzi, elcsábítanak. Macska a háztetõn gonosz jel, koromsötétben pedig szemed romlását jelentheti. Az egerészõ macska özvegység, a nyelvét látni váratlan hazugság. Ha a cica beszél, amit mond, beteljesül. Ha álmodban macskát etetsz, mások gondját veszed a válladra, a kitömött cica pedig képzelt veszélyt jelez.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.