Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


smink(27)

2009.03.19

Szemünk fénye-TAVASZ SMINK:

Tavasszal a ragyogást hagyjuk meg a szemek, az ajkak és az orcánk sminkelésére, alapozónk pedig maradjon matt hatású.

A magas minőségű alapozók ma már természetesen nemcsak magas faktorszámmal rendelkeznek, hanem hidratálnak és ápolnak is a tökéletes fedés mellett. Tavasszal a ragyogást hagyjuk meg inkább a szemek, az ajkak és az orcánk sminkelésére, alapozónk pedig maradjon matt hatású.

Tavaszi fáradtság

Amikor a természet éppen erőre kap, mi úgy érezzük magunkat, mint akiken átment az úthenger. Ekkorra testünk legyengül, „köszönhetően” a szervezetünkben a téli hónapokban a vitaminokból, az ásványi anyagokból és a nyomelemekből kialakuló hiánynak. Télen anyagcserénk is lelassul, így a szervezetünkbe kerülő mérgeket és a képződött salakanyagokat sem tudja eltávolítani. Nem csoda hát, ha teljesítőképességünk csökken, és fáradtnak érezzük magunkat.

Tavaszi nagytakarítás

 

Az időjárási viszonyok megváltoztával bőrünk igényei is lényegesen módosulnak. Magunk is érezzük, hogy a téli, főként a bőr védelmét szolgáló fedősmink már kényelmetlen; valami könnyebbre, szellősebbre vágyunk. Ilyenkor ne sajnáljuk az időt egy kiadós arcbőr-regenerálásra. Az arcápolást kezdjük alapos tisztítással, melyet arctejjel végzünk. (Habár rendszeresen arcápolást emlegetünk, ne felejtsük, hogy valójában arc-, nyak- és dekoltázsápolásról van szó!) A frissítést folytathatjuk uborkapakolással: helyezzünk két szeletet a szemekre, másik két szelettel pedig végezzünk körkörös mozdulatokat az arcon és a homlokon. Ezáltal friss, természetes nedvességhez juttatjuk bőrünket. Ezután következik a radírozás, azaz az elhalt hámsejtek eltávolítása. Ezáltal előkészítettük a bőrt a regenerálásra. Egyszerű és hatékony tápláló az a pakolás, amely nem áll egyébből, mint enyhén felvert tejszín és narancslé elegyéből. A tejszín tartalmazza a zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K), a narancs pedig a vízben oldódó C-vitamin forrása. Minden kozmetikai beavatkozás alapja a gondosan letisztított bőr. Ne feledkezzünk meg a nyak és a dekoltázs ápolásáról sem.

Kitüntetett figyelem a szem körül

 

A szemkörnyék területét tanácsos kihagyni az alapozásból, hiszen könnyen beleülhet a púder az apró barázdákba és szarkalábakba. Azonban nem feledkezhetünk el ennek a területnek a fedéséről sem. Tiszta és tündöklő tekintetet varázsolhatunk, ha néhány árnyalattal világosabb korrektort viszünk fel vékony rétegben a szem alatti karikák eltüntetésére.

Mesés színek, ragyogó tekintet

 

A nagy márkák sminkpalettái szezonról szezonra megújulnak, és idén tavasszal is káprázatos színekben ragyognak. Kísérletezzünk tehát kedvünk szerint. Míg a matt árnyalatokkal egyenletes bőrfelszínt alakíthatunk ki, a gyöngyházszíneket használjuk a szemöldökcsont kiemelésére.

Dús pillák A legnagyobb csalást még mindig a szempilláinkon érhetjük el. Hála a márkák egymás közötti konkurenciaharcának, mára számtalan kefevariáció létezik. Nem mindegy ugyanis, hogy a különböző spirálok fésűjének mérete, anyaga, formája milyen is valójában.

 Gyümölcsös csókok Barack- és málnaárnyalatok, füge- és eperillatok fi nom, édes tobzódása jellemzi az évszak szájfestését. Ajkainkat még teltebbé varázsolhatjuk, ha a szájfény használata előtt néhány árnyalattal sötétebb vagy a szájfény és rúzs színével megegyező ajakkontúrral szánk természetes vonalát fi - noman körberajzoljuk.

Hamvas pír A tavaszi smink elengedhetetlen kelléke az üdeséget fokozó arcpirosító. Ne csak az orcánkra vigyük fel, hanem egy vastag ecset segítségével fi noman pirosítsuk a szemöldökcsontot, az állunkat, és lágyan az orrunk hegyét is.

 

ÜJ frizura pár kattintásal:

Kétféle ember van a világon: aki hiú és ezt elismeri, valamint aki titokban hiú… Saját kinézetünkkel kapcsolatban a ruházkodás és a frizura a legfontosabb.

A ruházkodás viszonylag egyszerű: belépünk a próbafülkébe, és felpróbálhatjuk a legkülönbözőbb ruhadarabokat, rögtön látva is az eredményt a tükörben. A frizurával már más a helyzet (főleg hölgyek esetében): vajon hogyan állna a hirtelenszőke hosszú, esetleg a tüskésen rövid élénkvörös frizura? Nos, ellentétben a ruhapróbával, itt csak a képzelőerőnkben bízhatunk. 

De még jobb, ha célszoftvert használunk: a Hair Mastert pontosan erre találták ki: megnézhetjük, hogyan mutatnánk a legkülönfélébb hajkompozicíókkal a fejünkön. A szoftver demóváltozata letölthető innen, lássuk, hogyan is működik a virtuális fodrászat!

 

hair

Először is szükségünk lesz egy fotóra: egy merevlemezről, közvetlenül a szkennerből, de akár rögtön a fényképezőgépről/mobilról is betölthetjük. Cska klikkeljünk a „Projects” ikonon a menüsorban, és máris jöhet a fotó („Open Photo”, „Load From Camera” vagy „Load From Twain” a szkennerhez). A fotóval kapcsolatban sok megkötés nincsen: egyszerű portréra lesz szükség (akárcsak az igazolványképek esetében). 

Figyeljünk, hogy a modell pontosan szemből nézzen a kamerába, és akkor nem lesz gond. Ha megvan a fotó, válasszuk a „Tools” menüpontot, majd a „Binding Tools” opciót. Itt tudjuk megadni a szemek, az ajak és az arc pontos méretét és pozícióját. Erre azért van szükség, hogy a később felkerülő frizurák pontosan „passzoljanak”.

 

hair

A dolog nem bonyolult: kis csúszkákat és gombokat kell elhelyeznünk a fotón, a szemeken, az ajak két szélén, valamint az arc szélein. Szintén itt állítgathatjuk a színeket, a fénylép méretét – mindezt, amolyan végtelenül „lebutított Photoshop” funkciókkal, de ez nem gond, így legalább valóban egyszerűen finomhangolhatjuk a képet. 

 

hair

Ha elégedettek vagyunk a képpel, jöhet a móka: klikkeljünk a „Templates” gombra, válasszunk frizurát, majd egy bal egérklikk után máris láthatjuk az eredményt! Sajnos egy ronda, piros „demo version” felirat is lesz a hajzaton, de ettől függetlenül látható az összhatás (a teljes verzióban sok-sok száz frizura van, a demóban ezekből csak húsz található meg).

Ha megvan a nekünk tetsző frizura, további finomhangolásokkal tehetjük még élethűbbé az eredményt. Az egyik legfontosabb közülük a „Tools” menüpont alatt található „Hair Tools” ikon: itt fésűt és ollót találunk… Ugyanarra jók mint az igazi fésű és olló: a segítségükkel a frizurát „fésülni”, illetve ritkítani/vágni tudjuk. Egy kis gyakorlást és kézügyességet persze igényel a dolog (külön állítgathatjuk az olló méretét, a vágás távolságát stb.). 

 

hair

A „Color Tools” menüben az újonnan „felrakott” frizura színét változtathatjuk egy kattintással, az „Effects” menüben pedig (pár egyéb effektus mellett, pl. csillámok) „elmoshatjuk” (blur) a hajat, ezáltal sokkal élethűbb lesz a végleges kép. 

 

hair

A kész képet ki is menthetjük, vagy egy varázsló segítségével kinyomtathatjuk. A szoftver újabb kiadásának teljes verziója (Hair Master 4) több mint kétezer különböző előre elkészített frizurával húsz euróba kerül. Demó letöltése.

 

Mi az egyenes haj titka?

Egyenes hajat szeretnél? Hajvasalóval vagy anélkül mi tudjuk, hogy mi a szép, sima, egyenes haj titka.

Sőt, abban is segítünk, hogy hogyan tartsd meg a már egyszer nehéz küzdelmek árán egyenesre vasalt haj szép vonalát.

Akár egy jó hajszárítóval...
Akár egy jó hajszárítóval is egyenes hajat varázsolhat magának. Még simább eredményért használjon nagyobb teljesítményű hajszárítót és nagy körkefét, amikor formázza a haját. Ha kevésbé erőteljes hajszárítóval próbálkozik, a tincsek ugyanúgy be fognak göndörödni.

Kisebb - nagyobb tincsek?
Ne szárítson túl vastag tincseket, ha túl sok hajat próbál összefogni a meleg levegő nem fog áthatolni a hajon! A szárítás is tovább fog tartani és a formázás sem lesz tartós, vagy egyáltalán nem is sikerül. Inkább kisebb tincseket formázzon, és ellenőrizze, hogy megszáradtak-e a tincsek.

A hajvasalás valójában nem nagy titkok, az igazi kihívás a kisimított haj megőrzése a nap folyamán. A tökéletesen sima hajért használjon hajvasalót. A hajsimítás nagyon egyszerű művelet, és kezdőként is kitűnő eredményeket érhet el vele. Fogja az apró tincseket a hajvasalóba és, húzza végig a hajon legalább kétszer.

Hajvasalás előtt
Amire figyelnie kell hajvasalás előtt: fésülje teljesen gubancmentesre a haját, esetleg használjon valamilyen hő védő krémet a hajra a vasalás előtt, de a legtöbb hajvasaló már hővédő bevonattal rendelkezik, így használatuk biztonságos. Használat előtt mindenképpen győződjön meg róla, hogy a hajvasaló vizes vagy száraz hajon használható-e.
Apró tippek az egyenes hajért

Ha a haja hajszárítás után egyenes, de a nap folyamán hajlamos bekunkorodni, hordja oldalt fésülve! A plusz súly megakadályozza, hogy a nap végére hullámosan végezze a haja.

Mindig legyen egy jó esernyő kéznél
Ha megfigyelte már, hogy pára és víz hatására göndörödik a haja, soha ne felejtse otthon az esernyőjét. Szellőztessen a lakásában, illetve az irodában ezzel megelőzi, hogy a párától az esti randevúra már göndörödő hajjal menjen.

 

Hennás testfestés:

A hennás festés bőrbarát testkozmetikai módszer, mely minden korosztály számára ideális viselet.

.

Előnye, hogy nem maradandó, és akármikor új motívumot festethetünk föl, csak a képzelet szab határt.

Különlegesen szép motívumok készíthetőek, melyek ékévé válnak a női testnek. A hölgyek által különösen kedvelt területekre - a kézfej, csukló, derék és boka. A férfiak inkább a vállat, bicepszet, alsólábszárt, nyakat részesítik előnyben. A henna tetoválás használható ékszerként öltözeted kiegészítésére egy különleges alkalomra.

A festés:
A hennafestés kellemes, "simogató", megnyugtató, hűs érzés. A vörös (barna) henna pasztája sötétbarna, mely a felfestés után megszárad, ami kb. 1 óra. Miközben a bőrön van a paszta, vigyázni kell nehogy elkenődjön. Ezután azt szárazon el kell távolítani (finoman le kell kaparni). A paszta leszedése után narancssárga lenyomatot hagy a bőrön, melyet minimum 4 órát nem érhet víz, mely 24 óra múlva besötétedik. Így narancsos-barna színt kapunk, melynek árnyalata egyénenként változó, a bőrtől függ. Viszont a gyógyvizek, termálfürdők vizei általában meggyorsítják a minta elhalványulását, illetve képesek azt néhány óra alatt eltüntetni.
A hennafestés utáni teendők pontos betartásával a henna motívum kb. 10 napig tart a bőrön.

A henna növény:

A fűzényfélék családjába tartozik a sötétvörös tetkói által elhíresült henna (Lawsonia inermis).
A henna hűsítő hatású, baktérium ölő növény. Erre elsőként a sivatagi népek jöttek rá. Felfedezték, hogyha a megőrölt levelekből készült pépbe mártják kezüket, lábukat, könnyebben elviselik a hőséget. A pép eltávolítása után hűsítő hatás addig tart, amíg a szín megmarad. A nők eleinte nagy foltot tettek a tenyerükbe, később már díszítették, elefántcsonttal motívumokat rajzoltak bele.

A henna gyógynövényként megállja a helyét. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, vérzés-, és fájdalomcsillapító hatása csak hab volt a tortán. A hennát gyakran használták „orvosi szerként”: ekcémára, égési sérülésre, karcolásokra, sebekre, ízületi fájdalmakra, reumára, lábgombára, tyúkszemre, izzadás ellen stb.

A hennának nem csak a színe, hanem az illata is messze száll; a föld legillatosabb növényei közé tartozik. Apró, fehér, rózsaszín vagy piros virágaiból parfümolaj is készül.

A fekete henna:

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal arra figyelmeztet, hogy a hennához adott mesterséges fekete színezék komoly bőrkárosodást, allergiát, hosszú távon pedig akár még rákot is okozhat.

A koromfekete henna motívumok ugyan tovább megmaradnak a bőrön, de nagyon komoly egészségügyi kockázatot rejtenek.

A természetes hennát könnyű felismerni, hiszen a színe a zöldesbarnától a barna színig változik. Ha ennél sötétebb, akkor érdemes a testfestőtől információt kell kérni a henna eredetéről, a festék egyéb összetevőiről ahhoz, hogy azonosítható legyen. Ha a művész nem tud válaszolni, jobb kihagyni a műveletet. Ha pedig azt állítja, hogy a festék akár egy óra múlva is eltávolítható, akkor nagy valószínűséggel fekete hennát használ, mivel az eredeti henna hosszabb ideig a bőrön marad, és sötét vöröses-gesztenye színt eredményez.

 

Pattanás irtó csoki:

A csokit a bőr egyik legfőbb ellenségének tekintik, ám egy új szemlélet szerint a csoki a benne lévő antioxidánsok és tápanyagok révén segít eltüntetni a pattanásokat.

Egy amerikai cég, az Acne Care kifejlesztett egy olyan csokit, a Frutelt, amely állítólag két héten belül kisimítja az arcbőrt, eltünteti a pattanásokat.

 Ez elsősorban a csokiban lévő antioxidánsoknak és tápanyagoknak köszönhető a cég szerint.

A termék erősíti a szervezet védekezését, s így belülről tisztítja a bőrt. A Frutel csokijából kivonták a cukrot, így nem károsít. Naponta 2-4 ilyen spéci csokigolyó, és a hatás nem marad el, legalábbis a cég ezt állítja.

 

10 Szépitő étel:

A szépségért szenvedni kell, tartja a mondás, ez azonban nem okvetlenül igaz; van egy sor olyan élelmiszer, amelyet élvezet fogyasztani és még a külső megjelenést is javítja.

.

1. Vérnarancs, cseresznye és fekete áfonya

A bőrt rugalmassá, feszessé tévő kollagén termelése a kor előre haladtával csökken a szervezetben, de nincs gond: az idő látványosan visszafordítható a sötét húsú gyümölcsök segítségével. A vérnarancs, a cseresznye és a fekete áfonya tele van antioxidánsokkal, amelyek lassítják az öregedést és csökkentik a gyulladást, s mindennek a tetejében serkentik a kollagén-termelést - ettől pedig az ember fiatalabbnak látszik.

Az antioxidánsok emellett csökkentik a rosacea nevű betegség tüneteit, a bőr kivörösödését, az égő, gyulladt érzést, az értágulatokat, a gennyet tartalmazó csomók keletkezését a faggyúmirigyek környékén.

Antioxidánsokat jelentős mennyiségben tartalmaz a fentiek mellett a szeder, a málna, a szilvafélék, a gránátalma, a vörös áfonya, az ázsiai sárkánygyümölcs és a kivi is.

2. Kagyló, napraforgómag és szardínia

Ez a három dolog ugyan együtt nem túl ízletes, de nem is szükséges így fogyasztani, hiszen külön-külön is nagy mennyiségben tartalmazzák a szükséges zsírsavakat. Ez utóbbiak táplálják a bőrt és elősegítik az abban található sejtek optimális működését. A zsírsavak a szervezet valamennyi sejtmembránjában megtalálhatóak, szabályozzák a tápanyag, a salakanyag és a víz ki- és befelé áramlását - így azt is, mennyire fiatalnak néz ki az ember.

Hasonlóan jó zsírsav-forrás a lenmag, a tonhal, a dió, a repce- és szójaolaj, a tökmag.

3. Gyermekláncfű, fehérrépa és mustárfű

Azok az élelmiszerek, amelyek elősegítik, hogy a vese kiürítse a mérgező anyagokat, nehézfémeket és zsírokat, lehetővé teszik, hogy egész szervezetünk hatékonyabban működjön. Ettől jobban érezzük magunkat - és szebbek is leszünk, mert az egészséges veseműködéstől ragyogóbb lesz a szem és feszesebb a bőr.

A legjobbak e célból az olyan zöldségfélék, mint a brokkoli, a spenót és a fehér mustár zöldje, valamint a gyermekláncfű, a mustárfű és a fehérrépa. Bár az ízük kissé keserű, ez azonban nem baj, sőt, dupla haszonnal jár, mert a tapasztalatok szerint kevésbé kívánjuk utána az édességet - márpedig a cukrot tartalmazó ételek öregítenek. A cukor ugyanis összekapcsolható az úgynevezett glikációs folyamattal, amelynek során a cukormolekulák összekötődnek a fehérjemolekulákkal. A glikáció pedig a feltételezések szerint a bőr megereszkedéséhez, ráncosodásához vezet.

4. Oregánó, kakukkfű és petrezselyemzöld

Ha valakinek reggelenként duzzanatok vannak a szeme alatt, akkor szinte biztos, hogy több sót fogyaszt a szükségesnél. Gondot okoz az alkohol is, mert dehidratál és megereszkedik tőle a bőr. A legrosszabb azonban, ha az ember mindkét bűnt elköveti: iszik is és sok sót fogyaszt.

Só helyett a szakértő azt javasolja, hogy az ételeket zöldfélékkel és olyan fűszerekkel dobjuk fel, mint az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring, a petrezselyemzöld és a fokhagyma.

5. Ropogós zöldségek

A friss, nyers zöldségek rágcsálása nem csupán kellemes élmény, de a bőrt is szépíti. A zeller, a répa, zöldbab és a karfiol cellulózt és rostokat tartalmaz, amelyek segítenek eltüntetni az ételek okozta elszíneződést és a baktériumokat a fogakról, így a mosolyunk egészségesebb és ragyogóbb lesz. Ha például a fogak elszíneződését előidéző kávét, vörösbort vagy vörös áfonyalét iszunk, utána mindig érdemes elrágcsálni néhány szelet nyers uborkát vagy egy almát.

6. Tengeri algák

Ha az emberi szervezet sejtjeiből nem ürül ki a szennyeződés, akkor a testünk nem működik optimálisan, kevesebb az energiánk, rosszul érezzük magunkat - és rosszul is nézünk ki.

A tengeri algák a leggazdagabb ásványi anyag- és fitokemikália-források, amelyek segítenek a szervezet detoxikálásában, a sejtek újjáépítésében és táplálásában.

Az egészségtelen táplálkozás, a stressz és a környezetszennyezés miatt a sejtek idő előtt elöregszenek, így hamarabb megőszülhetünk és megráncosodhatunk - ezt a folyamatot visszafordítják a tengeri algák. A kék-zöld algák egyike, a spirulina például hihetetlenül jó detoxikáló hatású, de nagyszerű erre a célra a már Magyarországon is kapható hijiki, a kelp, az arame, a wakame is.

7. Hús, sajt és lencse

Ahogy öregszik az ember, úgy károsodnak a sejtjei, s ettől idősebbnek nézünk ki. Ám a húsban, baromfiban, alacsony zsírtartalmú sajtban, a túróban, valamint bizonyos zöldségfélékben megtalálható fehérjék elősegítik a sejtek növekedését, gyógyulását, s így hozzájárulnak ahhoz, hogy fiatalosabbnak tűnjön a bőrünk, kevesebb legyen a ráncunk, ne hulljon annyira és fényesebb legyen a hajunk.

Ha esetleg unja a húst és a tejterméket, fogyasszon több szóját és lencsét - ezek több fehérjét tartalmaznak, mint bármely más hüvelyes.

8. Tojássárgája, belsőségek, teljes tejből készült termékek

Az A-vitamin kulcsfontosságú a bőr állapota szempontjából, ha a szervezetben alacsony a szintje, az a bőr kiszáradáshoz, hámlásához, ráncosodáshoz vezethet.

Az A-vitamin alapvető forrása állati: a máj, a tojás és a teljes tejből készült termékek.

Bizonyos növények - így például a sárgarépa és a brokkoli - gazdag béta-karotinban, amelyet a szervezet szükség esetén A-vitaminná alakít. Még jobb béta-karotinforrás azonban a kajszibarack, a nektarin, a szilva és a sárgadinnye.

9. Mandula- vagy kendertej

A mandulatej tápláló alternatíva, mert gazdag magnéziumban, káliumban, mangánban, rézben, E-vitaminban, szelénben és kalciumban. A kendertej pedig kimondottan ízletes ital, amely szintén igen tápláló, és megfelelő alternatívája a szója- és a tehéntejnek. Omega-6 és -3 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek élesítik az elmét, erősítik az immunrendszert és egészségesebbé teszi a bőrt.

A mandula- és a kendertej sem tartalmaz laktózt, van viszont benne nagyon értékes fehérje, amelytől a haj ragyogó, egészségesen fényes lesz, a bőr pedig puha és selymes.

10. Vad lazac avokádóval és mangóval

Nem csupán isteni eledel, de maga az öregedés gátló! A vad alaszkai lazac értékes omega-3 zsírsavban gazdag, amely segíti a véráramlást. A vad lazac húsa egy öregedést gátló karotenoidtól, az asztaxantintól pink vagy narancsszínű - ez az anyag védi a sejtmembránt.

A lazac emellett dimetil-amino-etanol (DMAE) tartalmaz, amely javítja az arcizom tónusát és csökkenti a ráncokat.

Az avokádó antioxidánsokat, a mangó pedig E-vitamint és gyulladásgátló karotenoidokat tartalmaz.

 

Hull a pelyhes-KORPÁS HAJ:

Korpa a sötét ruházaton, fejviszketés. Elég kellemetlen, ha valakinek korpásodik a haja. Sokan visszataszítónak találják, mások félnek, hogy megkopaszodnak.

.

A korpásodást néha nehéz megszüntetni, de szerencsére semmi köze sincs a kopaszodáshoz.

A korpásodás ártalmatlan elváltozás és nagyon gyakran előfordul. Tulajdonképpen a fejbőr felső hámrétegének felgyorsult leválása. Normális esetben a fejbőr három hetenként újul meg, és a leváló bőrsejtek láthatatlanul kicsik.

Korpásodás esetén az elhalt hámsejtek lecserélése kétszer olyan gyorsan történik, mint normális esetben. Ezen kívül több faggyú is termelődik, amitől a leváló hámsejtek összetapadnak. Ettől válnak láthatóvá. Néha a korpásodás viszketéssel jár, de nem mindig.

Akármennyire is kellemetlen, a korpásodás mégis ártalmatlan. Nem okoz kopaszodást vagy hajhullást és nem fertőző.

Mikor alakul ki korpásodás?

A fejbőr korpásodása sokszor a pubertás korban kezdődik. Körülbelül a huszonévesek felének korpásodik a haja, férfiaknál gyakoribb, mint nőknél. Legtöbbször az ötvenedik életév után enyhülnek a tünetek.

Csecsemőknél az első hónapokban is keletkezhet egy sárga, zsíros, a levált hámsejtekből álló réteg a fejbőrön. A korpásodásnak ezt a formáját koszmónak hívjuk.

Hogyan keletkezik?

A korpásodás kialakulásában a bőrön egészséges körülmények között is megtalálható gomba a Pityrosporum ovale játszik szerepet. Ha ezt a gombát kezeljük, akkor javulás következik be a korpásodásban. Ez a gomba mindenkinél megtalálható, mégsem mindenkinek korpásodik a haja. A kialakulásában tehát több tényező is szerepet játszik. Hogy milyen tényezők, azt nem tudni pontosan. Ez lehet például szappan vagy kozmetikum által okozott irritáció, túl száraz levegő vagy időjárás, öröklött hajlam, stressz, táplálkozás vagy csökkent ellenálló képesség.

Mit tehet ön a korpásás ellen?

Különböző módon segíthet a korpásodáson.

Tanácsok
 • A korpásodás fokozódik alacsony hőmérsékleten, vagy alacsony páratartalomnál. Télen hideg időben és fűtés mellett tehát lehet, hogy rosszabbodik. Napfény (UVB sugárzás) javítja a tüneteket. Használja ki a napos időt.
 • Mossa meg a haját minden nap, vagy néhányszor hetente, ha a haja korpásodik kímélő, pH-semleges samponnal. Masszírozza meg a fejbőrét, ez csökkenti a hámréteg leválását. Ha ez nem segít és a korpásodás kellemetlenné válik, akkor használjon speciális, korpásodás elleni sampont. Mindig gondosan öblítse le a haját, sampon maradvány tovább irritálhatja a fejbőrt.
 • Különböző hajkozmetikumoknak, mint zselé, hajhab vagy hajlakk nincsen hatása a korpásodásra, ezeket továbbra is használhatja.
 • A csecsemő fején kialakult koszmót kenje be olajjal ( babaolaj, olívaolaj). Hagyja rajta néhány órán keresztül, vagy egy egész éjszakára, majd óvatosan kaparja le a fejbőrről egy (játék)kártyával. Egy idő után elmúlik a koszmó magától is.

Mit tehet gyógyszerésze?

A gyógyszertárban beszerezhet néhány sampont korpásodás ellen. Jó választás egy sampon, amelynek ketoconazol vagy pyrithion-cink a hatóanyaga. A ketoconazol tartalmú sampon azonban gyógyszernek minősül.

Pyrithion-cink a hatóanyaga különböző korpásodás elleni samponoknak. A csomagoláson ellenőrizheti, hogy van-e pyrithion-cink a készítményben.

Korpásodás elleni samponok használati utasítása
 • Először mindig mossa meg a haját egy kímélő pH-semleges samponnal, és gondosan öblítse le hajról.
 • Ezután masszírozza be jól a szert, és hagyja öt percig rajta, hogy kifejthesse a hatását.
 • Ezután ismét öblítse le a haját gondosan.
Ketoconazol tartalmú sampon

Ketoconazol hatásos a gombásodás ellen. Használhatják felnőttek és gyermekek 12 éves kortól. Terhesség esetén kérje ki először a háziorvosa tanácsát, hogy használhatja-e ezt a szert.

Az első 4 héten használja a sampont hetente kétszer, ezután hetente egyszer, amíg a panaszok el nem tűnnek.

Ha gyakrabban szeretné mosni a haját, akkor azt megteheti egy kímélő pH-semleges samponnal. Ebben az esetben javasolt a ketoconazol sampont 3 vagy 4 alkalommal használni hetente, az egy vagy két alkalom helyett. Ugyanis ha a köztes időben egyszerű samponnal mossa a haját, akkor a ketoconazol sampon kevésbé hatásos.

Kevés mellékhatása van. A fejbőr irritációja, viszketés, zsírosabb vagy szárazabb haj, és hajhullás lehetnek a mellékhatások. Vegyszerektől sérült haj, vagy ősz haj elszíneződhet. Ha túlérzékeny valamelyik összetevőre, akkor jobb áttérni egy másik szerre.

Pyrithion-cink tartalmú sampon.

Pyrithion-cink meggátolja az új hámsejtek felgyorsult képződését. Hat a baktériumok és a gomba ellen is. Ezt a szert használhatják felnőttek és gyermekek, 2 éves kortól. Ne használjuk csecsemők esetében. Nyugodtan használható azonban terhesség alatt.

Használja kétszer egy héten, két héten keresztül, vagy esetleg gyakrabban is lehet. Ha a korpásodás szemmel láthatóan javul, akkor használhatja egyszer egy héten. Ha gyakrabban szeretné mosni a haját, akkor azt más napokon megteheti egy kímélő, pH-semleges samponnal.

Mellékhatások ritkán fordulnak elő. Egy-egy esetben a fejbőr irritációja előfordulhat. Néhányan túlérzékenyek a hatóanyagokra. Ebben az esetben jobb áttérni egy másik szerre.

Milyen esetben jobb, ha orvoshoz fordul?

Bizonyos esetekben jobb, ha a háziorvosához fordul. Elképzelhető, hogy más a probléma és más fajta kezelés szükséges.

 • Ha a fejbőre be van gyulladva, például vakarás következtében.
 • Ha hullik a haja. Akkor nem egy egyszerű korpásodásról van szó.
 • Ha a leváló hámréteg ezüst színű, és ugyanakkor irritált pikkelyes foltok vannak máshol is a testfelszínen, például a térdhajlatban, vagy a könyökhajlatban. Ekkor sem valószínű, hogy korpás hajról van szó.
 • Ha a korpásodás a fenti tanácsok betartása, és a fenti szerek valamelyikének használata ellenére hat hét után sem javulna

   

  Hajformázás:

  Tartós frizurát szeretnél, de nem tudod, milyen hajformázót válassz? Egy kis segítséggel fix, hogy sikerül kiválasztanod a számodra legjobb megoldást!

  .

  Hajunk típusától, hosszától, a vágás módjától, az elérni kívánt stílustól és tartósságtól függően más-más hajformázót érdemes választanunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy polcunknak roskadoznia kell a sokféle kencétől, elég jól kiválasztanunk néhányat, és azok ügyes kombinálásával mindig elérhető a megfelelő hatás.

          Hajformázó praktikák

  1. A jó hajformázó ismérvei

  A hajformázók és rögzítők egyik típusa a hajszálakba beszívódva fejti ki hatását, míg a többi rátapadva a hajszálakra, ragacsos réteget képez rajtuk, amitől azonban összetapad, és nehézzé válik a haj. Egészségesebb és természetesebb hatású lesz frizuránk a beszívódó hajrögzítőktől.
  Ezekből érdemes jó minőségűeket beszerezni, mint a profibb fodrászszalonokban kapható vagy rendelhető Tigi, Redken, Paul Mitchell, Joico, Matrix, vagy a problémás hajra ajánlott, természetes alapú Creative Walk márkák.

  2. Szerezd be az alapokat!

  Alapvető kellék a hajlakk, a zselé vagy a wax, illetve a hajhab. A legkezelhetetlenebb hajból is tartós frizurát varázsolhatunk, ha ezeket külön-külön, vagy kombinálva
  használjuk. Legerősebb rögzítő a hajlakk, ezt követi a zselé és a wax, leggyengébb pedig a hajhab. Az egyes termékeken belül is vannak tartósabb, extra változatok, és normál vagy finomabb hatású termékek. Minél gyengébb a hajunk, vagy minél tartósabb frizurát szeretnénk, annál erősebb készítményeket érdemes választanunk.

  3. Óvatosan vidd fel őket!

  A hajformázók a fejbőrre kerülve irritációt, zsírosodást és egyéb kellemetlenségeket okozhatnak, ezért ügyeljünk arra, hogy csak a hajra, és ne a fejbőrre vigyük fel őket.

  4. Kombinálj bátran!

  Minél kevésbé van tartása hajunknak, annál többféle rögzítőt
  érdemes alkalmaznunk, mert erősítik egymás hatását. Kezdjük a nedves hajra felvitt hajhabbal, majd használjunk zselét vagy waxot, végül pedig hajlakkot. Ha kezünkben összekeverjük a habot a zselével, és úgy visszük fel a nedves hajra, még tartósabb a hatás. Hatékonyak a L’Oreal hajzselék, és erős tartást ad a hajnak a Tigi Bed Head Control Freak extra erős hajhab.

  5. Hajlakk vizesen és szárazon

  Ha a nedves hajra is fújunk egy kis hajlakkot beszárítás előtt, könnyebben formázható lesz. A száraz hajra fújt lakk kívülről támasztja meg a hajat, és rögzíti a már megformázott frizurát.

  6. Ne félj a waxtól!

  Sokan kerülik a waxot, mert attól félnek, hogy zsírosodik tőle a haj. Ez azonban csak akkor fordul elő, ha piszkáljuk, túrjuk a hajunkat, és ezzel a wax a fejbőrre kerül. Rövid, tépett hajnál a wax vagány “tincsező”, de a hosszú hajúak hajvégápolóként is alkalmazhatják, különösen hatékony melírozott, festett haj esetén. Használjuk mértékkel, elég egy mogyorónyi mennyiséget felvinnünk hajszárítás után.

  7. Wax-stift - Csak egy húzás, és kész!
  Nagyon beállított, igazán extrém frizurát is létre lehet vele hozni, olyan erős a hatása. (pl. Schwarzkopf wax-stift)

  8. Out-of-bed - Az azonnali segítség

  Ha elfeküdtük a hajunkat, de nincs időnk a reggeli hajformázásra, kenjünk a hajunkra egy kis out-of-bed krémet (pl. Joico). Nem kell bevizezni a hajat, vigyük fel a krémet szárazon, és kezünkkel formázzuk meg a rakoncátlan tincseket. Magas víztartalma miatt nem kell utána hajat mosni.

  9. Néhány különlegesség

  Kifejezetten bulikra és partikra használhatjuk a különféle fénykrémeket, fényspray-ket, színes zseléket, melyektől a haj csillogó és illatos lesz. (pl. Tigi Bed Head Headrush fényspray)
   
  Frizurákhoz illő hajformázók

  1. Rövid, vagy fülig érő átmenetes hajra
  Rövid hajhoz bátran használhatunk hajzselét, mellyel a vad tüsitől a kócoson át a lazán hullámosig bármit megalkothatunk. Ha habbal kombináljuk, még tartósabb és látványosabb a hatás, mert a hajhab fixáló hatásán kívül volumennövelő is. A tépett, átmenetes hajat érdemes habbal beszárítanunk, és a végére waxot tennünk, így a tincsek jól kiemelhetők.

  2. Hosszú hajra

  Ha kifejezetten tartós frizurára vágyunk, használjunk hajhabot, erősebb zselét, és végül lakkot. Ha lágyabb, mégis szépen formázott hajat szeretnénk, a hajhab után megteszi egy gyengébb zselé, és némi hajpermet (pl. Fructies).

  3. Lelapuló hajra

  Hajtőemelő habbal (pl. L’Oreal) emeljük meg a töveket, majd fejünket lehajtva kb. 20 cm távolságból fújjuk be a hajunkat lakkal.

  4. Ha dúsabbat szeretnél

  Dúsítja a hajat, ha fejünket oldalra döntve a hajszálak közé fújunk egy kis hajlakkot, vagy lehajtott fejjel lakkozzuk be frizuránkat. Hatékony a Paul Mitchell tömegnövelő hajlakk, azonban vigyázzunk a különféle volumennövelő gélekkel és balzsamokkal, mert ragacsos réteget képezve a hajszálakon, összetapasztják és lehúzzák a hajat.

  5. Göndör hajra
  A göndör hajúak frizurája egy kis zselétől vagy waxtól szép, rendezett hatást kelt. (pl. L’Oreal hajzselé vagy Redken wax).

  6. Egyenesből göndört

  Örök törvény, hogy az egyenes hajúak göndört szeretnének, és fordítva. A Joico hajgöndörítő termékek hatásosak, alkalmazásuk során azonban ügyeljünk arra, hogy langyos levegővel szárítsunk hajat.

  7. Göndörből egyeneset

  Jó minőségű hajkiegyenesítő a Joico Straight Adge. Vigyázzunk arra, hogy hajunkat ne érje víz, amikor hajkiegyenesítő termékeket használunk.

   

  Arctistitás:

   

  Az arctisztítás fontos, de nem szabad eltúlozni! Ha túl gyakran távolítjuk el a természetes filmréteget, a bőr krónikus nedvességhiányát idézhetjük elő.

   

  Kiszáradhat, érzékennyé is válhat bõrünk.
  Ennek az oka az, hogy a bőr nem képes gyorsan újjáépíteni saját önvédelmi rendszerét. Ezért csak annyira intenzíven kell megtisztítani a bőrt, amennyire a bőrtípus és a bőr állapota elviseli.

  Az arctisztítás lépései:

  - legelőször a szemfestéket kell eltávolítani, erre külön sminkeltávolító zseléket, lotionokat vásárolhatunk. A vízálló szempillaspirált is könnyedén eltávolíthatjuk ezek segítségével. Ez nagyon fontos, mert a fennmaradó festék tovább roncsolhatja szempillánk minõségét

  - a bőr tisztításához arctejeket, arcvizeket használhatunk, persze figyelembe véve bőrtípusunk milyenségét (szárító, alkoholos kozmetikumot száraz bõrre ne használjunk!)

  - léteznek arctisztító pakolások, bőrradírok. Ezeknek egy része 20 perc után langyos vízzel lemosandó, másik részük megköt és egyben, mint egy fedõréteget el lehet távolítani. Ezek után fontos a bõr hidratálása, víztartalmú krémekkel, különbözõ hatóanyag-tartalmú zselékkel, kinek-kinek bõrtípusának megfelelõen. Zsíros bõrnél kis arckefét is használhatunk a dörzsöléshez, mivel ez javítja az anyagcserét, fokozza a vérkeringést.

  Megkülönböztetünk:

  • arclemosó tejet
  • lemosó krémet (v. mosakodó krémet)
  • lemosó habot
  • mosdózselét
  • lemosó olajat
  • szappanokat

  Arclemosó tej:
  Klasszikus kozmetikai tisztítószer, kapható magas zsírtartalmú (száraz bõrre pl. rózsaszirom-kivonattal), alacsony zsírtartalmú (zsíros bõrre pl. citromfüves hatóanyaggal) ill. kombinált vagy kevert bõrtípusokra, normál bõrre (hammameliszes, mandarin illatos kivitelben is)Ezek vízzel oldható, vízzel könnyen lemosható szerek. Ha vattával töröljük vele át a bõrt, akkor utána még arctonikot érdemes használni.

  Lemosó krém:
  Különösen magas zsírtartalmú anyag. Igen érzékeny, száraz bõr tisztítószere. Általában nagyon enyhén vagy egyáltalán nincs illatosítva, mert az illatanyag az ilyen bõrt irritálhatja.

  Lemosó hab:
  Zsíros bõrtípusok tisztítószere, amely igen drasztikusan leoldja a szennyezõdéseket.

  Mosdó zselé:
  Szintén zsíros vagy kombinált bõr tisztítószere, a felszíni vízhiányos bõrt lehet vele szépen letisztítani. A zselét felkenjük, körkörös mozdulatokkal bemasszírozzuk, majd lemossuk.

  Lemosó olaj:
  Száraz, nagyon érzékeny bõrre való. Olyan bõr is szép lesz tõle, amely a vizet sem viseli el, mivel mosakodás után húzódik, kiszárad. Visszaadja, pótolja a bõr zsírköpenyét, de egyben tisztít is.

  Szappanok:
  Többfélék lehetnek. Minden bõrtípusra találhatunk megfelelõt. A modern szappanok, amelyeket arctisztításra gyártanak, nem lúgozzák ki a bõrt.
  Száraz bõrre természetes alapanyagú (pl. mandulaolaj-kivonatos) szappant használjunk.
  Zsíros bõrre valók az úgynevezett feketeszappanok (kéntartalmú), vagy sebes, nagyon gyulladt bõrfelületre a körömvirágszappant adhatjuk.
  Stresszes, kivörösödõ bõrre a kámforos szappan jótékony hatást válthat ki.

  Találkozhatunk még ezerféle kivonattal, különbözõbbnél-különbözõbb hatóanyag-tartalommal, de mindig tudakozódjunk, hogy a kiválasztott termék a mi bõrünknek megfelel-e!

l:


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

liphenriett@freemail.hu

(macska nő , 2010.09.05 23:13)

hát ez szar nem ér semmit még el sem indul hát jo hülye picsa vot akiki kitalálta mert egy szar az egész