Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Védjük meg a tiniket

2009.03.26

Már a tinik is szexuális tárgyak?

Egész világunkat elárasztja a szexualitás, és egyre inkább bebizonyosodik, hogy ez nem jó! Különösen káros ez az éretlen kamaszokra!

Pszichológusok másfél évig figyeltek és elemeztek több száz média-megjelenést, olyanokat, amelyeket a sajtóban, televízióban, moziban láthattak a lányok, de dalszövegeket és videóklipeket ugyancsak vizsgáltak. Vizsgálták még a legfiatalabb korosztálynak szánt játékbabákat és ezek hirdetéseit, a kamaszok által kedvelt tinimagazinokat, és azt is, általánosságban hogyan tűnnek fel a népszerű, fiatal modellek a különféle médiumokban.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a fiatal lányok szexuális tárgyként tekintenek saját testükre, mivel a tévékben, reklámokban is így, jelentős szexuális áthallásokkal jelenítik meg a nőket. Ez a „szexualizáció” pedig súlyosan veszélyezteti az egészséges szexuális fejlődést. A még kiforratlan személyiséggel rendelkező kamaszoknak ezek a feltűnő, „megcsinált-külsejű” modellek, popsztárok, hírességek lesznek az ideáljaik, hozzájuk akarnak mindenáron hasonlítani. Mivel ezt többnyire képtelenség, idővel egyre elégedetlenebbek lesznek testükkel, külsejükkel, ami különféle pszichés problémákhoz, személyiségzavarhoz, alacsony önértékeléshez vezet, és étkezési zavarok (anorexiához, bulímiához) kiváltója is lehet.szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy már gyerekkorban ilyen hatások érik a kicsiket. A 4-8 éveseknek szánt Barbie-k és más hasonló játékbabák már szintén szexuális mintákat közvetítenek, például kihívó a ruházatuk, miniszoknyát, tűsarkút, erotikus harisnyatartót viselnek. A nagy játékgyártó cégek ezeket a vádakat azzal utasítják vissza, hogy a tinik a valóságban pontosan ehhez hasonló ruhákat hordanak, ők csak lemásolják ezeket.

Elsősorban a szülők, tanárok és egészségügyi szakemberek felelőssége, hogy ellensúlyozzák ezeket a káros hatásokat – állapították meg a kutatók. Szerintük az jelenthetné a megoldást, ha a lányokkal már fiatal korban megismertetnék azt, milyen negatív következményekkel jár, hogy a nőket sokszor pusztán szexuális tárgyként ábrázolják a médiában.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.